JIKA KALIAN INGINKAN KETENANGAN FIKIRAN, CARILAH IA DI DALAM KALAM ORANG YANG MENGENALI ALLAH

1) Air yang terus mengalir akan mengendapkan kotoran sehingga semakin bersih dan bening.

2) Sungguh tidak ada satu jiwa pun yang mengetahui apa yang akan dia lakukan esok. Sungguh tertutup jalan menuduh dan buruk sangka kepada siapapun. Kerana setiap hari Allah Yang Mempunyai Urusan. Semua adalah mesej risalah Allah sebagai Tuhan Semesta ini.

3) Manusia hanyalah tinggal cerita setelah wafat. Maka jadilah sebaik-baik cerita yang didengar. Jika engkau disakiti oleh satu gangguan mereka. Maka jadilah sekuat-kuat sandaran yang bertahan. Jika engkau bersikap kepada mereka demikian. Demi Allah engkau menjadi Imam yang berguna.

4) Janganlah engkau mencaci seseorang kerana suatu maksiat, kerana engkau tidak mengetahui apakah yang mengakhiri hidupmu.

5) Setiap dosa yang belum hilang dari benak pikiran manusia maka hendaklah terus memperbaharui taubat nya dan memperbanyak istighfar, kerana hingga saat ini dosa itu belum diganti.

6) Seorang murobbi adalah petunjuk jalan kepada Allah, maka mereka tidak mencari murid, justru dicari oleh para pencari Allah, kerana Allah yang akan mempertemukan mereka Agar membawanya sampai kepadaNya.

7) Ucapan dan perbuatan seseorang itu manifestasi jiwa dan sifatnya, jika buruk maka buruk, jika baik maka baik. Namun jiwa yang baik tetap baik meskipun orang berbuat buruk kepadanya.

8) Ketika segala musibah dan ujian itu telah menjadikan hati kita lebih baik, maka segeralah bersyukur dan berhenti mengeluh agar hikmah itu berubah menjadi rahmat bukan menjadi laknat.

9) Jika engkau pasrahkan segala urusanmu kepadaNya, maka engkau menjadi rehat dari segala pertikaian (zahir dan bathin).

10) Tidak ada kegembiraan bagi orang yang tidak memiliki kesedihan. Tidak ada kelezatan bagi orang yang tidak memiliki kesabaran. Tidak ada kebahagiaan bagi orang yang tidak memiliki penderitaan. Dan tidak ada kerehatan bagi orang yang tidak memiliki keletihan.

(Syeikh Rohimuddin Nawawi Al-Bantani)

-Kerabat Paloh